Afbeelding
Foto: Dian Smits

Yvette Smits wordt kringkampioen in het M1: “Geen paard voor grote prestaties”

Dressuur

In de paardensport zijn het soms de onverwachte combinaties die de meest opmerkelijke verhalen schrijven. Dit geldt zeker voor Yvette Smits en het paard Kolditz, die kringkampioen werden in de klasse M1.

Samenwerking

Het verhaal van Yvette Smits en Kolditz begon in april 2022. Patrice Zweers bood Yvette haar Kolditz aan om te gaan rijden omdat hij naar woorden van Patrice “maar eens aan zijn sportcarrière moest beginnen”. Yvette’s eerste kennismaking met Kolditz (v. Blue Horse Farel) op Stal t Meerenbroek was gelijk fijn. “Vanaf onze eerste rit samen wist ik dat er iets speciaals was tussen ons. Er was direct een klik en ik besloot deze kans met beide handen aan te grijpen,” herinnert Yvette zich.

De uitdagingen van het begin

De start was echter niet zonder hindernissen. Kolditz, een sensitief paard met een klein hart, werd aanvankelijk niet gezien als een kandidaat voor grote prestaties. Yvette reflecteert op deze vroege perceptie: “Veel mensen achtten hem niet in staat om de dressuurring op een normale manier door te komen. ‘Geen paard voor grote prestaties in de ring,’ werd al gezegd. Hij is ritselig en heel snel. Hij staat ook maar zo andersom.”  In verband met zijn sensibele karakter zijn we rustig van start gegaan met de wedstrijden. De eerste wedstrijd was bij de dressuurwedstrijd van de Woudruiters in Wehl, op het eigen terrein bij Stal t Meerenbroek. We zijn heel voorzichtig begonnen. We vonden het elke keer eigenlijk al een heel succes als we de baan rondkwamen. De eerste wedstrijd gebeurde ook luid hinnikend, want hij miste zijn vrienden in de baan. Met veel geduld heeft Yvette dit opgebouwd. 

Groeien 

De reis was er één van geleidelijke vooruitgang en overwinning op zowel kleine als grote uitdagingen. “Elke wedstrijd, elke trainingssessie was een kans om te leren en te groeien. Het ging niet alleen om het winnen, maar om het opbouwen van een vertrouwensband en het begrijpen van elkaar,” legt Yvette uit. Door hun gezamenlijke inspanningen en de steun van hun trainer Rosalinde Heck, begonnen Yvette en Kolditz de vruchten te plukken van hun harde werk. “Rosalinde heeft een enorme rol gespeeld in onze groei. Haar inzicht in de gevoelige aard van Kolditz en haar vermogen om trainingen aan te passen aan zijn behoeften was cruciaal voor onze vooruitgang,” zegt Yvette met dankbaarheid.

De steun van Patrice

Patrice Zweers, de eigenaresse van Kolditz, heeft het duo altijd gesteund. Patrice en Yvette hebben een ontzettend fijne samenwerking. “Yvette’s benadering van Kolditz is bewonderenswaardig. Ze blijft positief, beloont hem voortdurend en helpt hem zich op zijn gemak te voelen, zelfs in de meest uitdagende situaties,” merkt Patrice op.

Ambities

Met het oog op de toekomst blijft Yvette nuchter en doelgericht. “De kampioenschappen zijn een nieuwe uitdaging voor ons, maar we blijven realistisch. We zijn al ver gekomen en dat op zich is al een geweldige prestatie.” De reis van Yvette en Kolditz benadrukt het belang van geduld, begrip, en de krachtige band tussen ruiter en paard. Hun verhaal is een getuigenis van hoe vertrouwen en doorzettingsvermogen kunnen leiden tot onverwachte prestaties.