Esmée de Jong en Eclair
Esmée de Jong en Eclair Foto: Marit Fotografie

Esmée de Jong: “We zijn samen gegroeid”

Springen

De 17-jarige Esmée de Jong groeide op in een echte paardenfamilie. Met zowel een opa als moeder die altijd al paarden hebben gehouden rolde zij heel vanzelfsprekend ook de sport in. “Vroeger ging ik ook altijd mee met iemand die heel actief was in de eventingsport. Maar zelf mocht ik dat nog niet doen, want ik was te jong met te veel ambities.”

Advertisement

Jeugdpaard

Eclair, het paard waar Esmée nu mee rijdt, heeft haar familie al van veulen af aan. Zij was zelf toen pas 3, dus Eclair was echt haar jeugdpaard. “Eclair was altijd al mijn vriendinnetje. De eerste keer dat ik erop gezet werd kwam ik amper onder het zadel uit.” Esmeé was 12 jaar toen ze echt begon met het rijden op Eclair. Dat begin verliep niet gemakkelijk. Het drukke en hete karakter kon een behoorlijke uitdaging vormen. “Er moest altijd iemand bij zijn als ik ging rijden, voor het geval dat er toch wat fout ging.”

Eventing

In 2020 kwam de combinatie in hun eerste eventingwedstrijd aan de start. “Cross en springen gaat fantastisch. Hij gaat een beetje stuiteren en soms steigeren in de startbox. Maar zo is hij gewoon, ik neem hem maar zoals hij is.” Dressuur vormt een grotere uitdaging voor de twee. De presentaties op dit onderdeel verschillen behoorlijk, afhankelijk van hoe gespannen Eclair is.

“In eerste instantie dacht ik niet eens aan hoger komen. Ik vond het gewoon super leuk om te doen en ik merkte dat het paard het leuk vond. Maar toen we in het L kwamen werd het wat serieuzer. Ik dacht dat dit misschien wel iets was waarin we echt verder konden komen.” En dat bleek ook zo te zijn. Inmiddels rijdt de combinatie in de M, met nog 4 punten te kort voor de Z. “Het is wel echt een doel om dit jaar de Z te kunnen halen.”

Blessure

Vorig jaar had de combinatie helaas pech, toen Eclair opeens kreupel bleek te zijn. “We hebben een scan laten maken. Toen bleek dat hij een scheurtje had in zijn middelste knieband linksachter. Het kraakbeen was ook een beetje aangetast.” De blessure kwam op een hele vervelende tijd, midden in het seizoen. “Ik vond dat wel heel jammer. Eigenlijk was mijn doel om vorig jaar Z te rijden. Daar had ik ook mijn wedstrijden op gepland. En dan krijg je dat, en is je hele seizoen naar de knoppen.”

Gelukkig is Ecalir inmiddels al weer helemaal hersteld en is de crosstraining weer opgepakt. De combinatie krijgt al jaren les van Ed van der Meij. “Eclair is best een paard met een handleiding. Maar Ed weet altijd precies wat ik moet doen.”

Droom

“We zijn samen gegroeid. Ik leer van haar en zij leert van mij. Wat ik ook echt heel gaaf vind is dat we rijden tussen namen als Alice Naber en Janneke Boonzaaijer. Dat zijn mensen waar ik echt tegen op kijk, en dan rijdt ik nu met ze samen.” In de verdere toekomst is de grootste droom van Esmée om in een 2 ster te kunnen starten. “Ik denk dat we dat kunnen halen als we consistent kunnen trainen.”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Marit Fotografie