Bas Moerings - Kivinia
Blom Cup 2022
© DigiShots
Bas Moerings - Kivinia Blom Cup 2022 © DigiShots DigiShots

Bas Moerings imponeert in 1,45m op IICH Groningen: “Kivinia is een echte winnaar”

Springen

Op de voorlaatste dag van IICH Groningen werd de zwaarste rubriek van de dag verreden over 1,45m. De Brabander Bas Moerings wist te imponeren met zijn snelle schimmelmerrie Kivinia (v. I’m Special de Muze) door in 27,28 seconden te finishen in de barrage. Voor een vol Martiniplaza kwamen er negen combinaties terug voor de barrage. Mel Thijssen deed een uiterst goede poging om sneller te zijn dan Bas, maar zij moest genoegen met de tweede plaats in 27,40 seconden. Mel zat in het zadel van haar geroutineerde Florida Balia NL, een veertienjarige dochter van Bustique waarmee ze al gedegen erelijst wist op te bouwen. 

Advertisement

Tweede kwalificatie voor de Grote Prijs

Parcoursbouwer Louis Koninckx had een uitdagend basisparcours neergezet voor de 52 combinaties. De rubriek was ruim bezet omdat het ook de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs op zaterdagavond betrof. Verschillende Nederlandse topruiters hadden hun jonge paarden meegenomen naar deze internationale wedstrijd. De Groninger Jur Vrieling wilde voor zijn thuispubliek een goede rit neerzetten, maar kreeg vijf strafpunten met hengst Mega Special DC (v. I’m Special de Muze) waardoor hij als 18e eindigde. Ook lukten het Albert Zoer, Leon Thijssen en Wout-Jan van der Schans niet om foutloos te blijven in het basisparcours. 

Dappere poging

Negen combinaties wisten alle balken in de lepels te houden en kwamen terug voor de allesbeslissende barrage. Van die negen kwamen er acht uit voor Nederland en één amazone voor Duitsland. Robert Vos ging als eerste van start maar kreeg een balk op de voorlaatste hindernis. De ruiter werd zevende met Cadillac Z (v. Carrera VDL). Daarna was het de beurt aan Bas Moerings die geen snelle start kende, maar dit ruimschoots goed wist te maken tussen hindernis twee en drie. Met die tijdswinst en een korte draai naar het einde zette hij een nulrit in 27,28 seconden op het scorebord. Als derde reed Hendrik-Jan Schuttert de piste binnen op Indekann Hk (v. Kannan). De ruiter deed een dappere poging voor de overwinning, maar ook bij deze combinatie viel er een balk. De Groningse Amanda Slagter was erop gebrand om een snelle tijd neer te zetten voor haar thuispubliek. Ze liet alle balken liggen met Cornet Blue Ps (v. Chacco-Blue), maar werd met haar tijd van 28,72 seconden derde. 

‘Niet gek voor een hobbyruiter toch?’

Als vierde kwam Weite Oldenziel aan de start met zijn schimmel Ofichem’s Finn (v. Zirocco Blue VDL). De combinatie kwam zonder fouten over de finish in 29,04 seconden waarmee ze vierde werden. “Niet gek voor een hobbyruiter toch?”, lacht de ruiter bij de prijsuitreiking. Als vijfde kwam de enige Duitse amazone aan de start. Stephi de Boer was de snelste in het basisparcours en werd in de barrage met Querida (v. Qualito) vijfde in 30,21 seconden. Kevin Jochems wist foutloos te blijven, maar zijn tijd van 30,62 seconden was niet genoeg voor het podium. Samen met Prada di Costa M (v. Vannan) werd hij zesde. 

Zelf gefokt

“Kivinia is een echte winnaar, ze heeft mij al heel veel mooie momenten gebracht”, vertelt winnaar Bas Moerings. “Als zevenjarige op het WK in Lanaken bracht ze het af met slechts één foutje en we werden tweede op het NK voor zevenjarigen. Extra bijzonder is dat we haar zelf hebben gefokt. Ze heeft een heel mooi plekje in ons hart en misschien kan ze later de fokkerij in. Eerst rijden we zaterdagavond de Grote Prijs en daarin hoop ik ook goed met haar te presteren.”

Bekijk hier de uitslag. 

Bron: IICH Groningen 

Foto: Digishots