Nikki van Kesteren en Poppy
Nikki van Kesteren en Poppy Foto: Carina Hautz

Nikki van Kesteren: “Vanaf het L1 ging de knop om”

Dressuur

Nikki van Kesteren (15) begon op haar negende met paardrijden op een manege. Op haar twaalfde ging ze met haar ouders op zoek naar een eigen pony. Dat werd, niet helemaal gepland, de pas vijfjarige Poppy.

Advertisement

“We waren eigenlijk op zoek naar een paard vanaf tien jaar oud, een Haflinger of een Fjord bijvoorbeeld, die bomproof zou zijn. Maar dat is dus niet helemaal gelukt, haha! Poppy kon een rondje lopen in de baan en ik kon erop zitten, maar daar was het ook mee gezegd. Maar we vonden haar heel leuk, ik had het gevoel dat dit hem moest zijn”, vertelt Nikki aan Hoefslag.

Begeleiding

“We waren beide dus hartstikke onervaren, want ik was twaalf en kwam net van de manege af. Maar we hebben goede begeleiding gehad, dat was heel fijn. Galopperen deden we op het begin bijvoorbeeld altijd aan de longe, omdat we beide niet veel balans hadden.” Toch hebben de twee de afgelopen jaren veel progressie gemaakt, ze rijden momenteel M1 dressuur.

“Het was eigenlijk helemaal niet mijn doel om wedstrijden te gaan rijden. Ik vond het recreatief ‘hobbelen’ in eerst instantie meer dan voldoende. Maar toen Poppy steeds fijner en beter begon te lopen, wilde ik me toch graag gaan meten aan anderen. We hebben toen eerst online een B-proef gereden en we behaalden gelijk een winstpunt. Ik dacht: ‘Ja, dan moeten we dat ook op een fysieke wedstrijd kunnen’. Maar dat durfde ik niet echt, want dan moesten we met de trailer op pad en naar een vreemd terrein. Uiteindelijk besloot ik mezelf in het diepe te gooien, en voor ik het goed en wel in de gaten had hadden we al tien winstpunten.”

‘Wedstrijdknop’

Ze maakten dus de overstap naar het L1, en vanaf dat moment werd Nikki fanatieker. “Ik dacht: ‘Oke dit is toch wel echt leuk. Nu wil ik zo hoog mogelijk komen’. Toen ging de knop om!” Dit gebeurde tijdens het outdoor seizoen van 2023. “We reden dat seizoen zelfs nog op de Brabantse kampioenschappen. We hebben daar een hele mooie ervaring op gedaan en een fijne proef gereden.”

In september 2023 maakten Nikki en Poppy de overstap naar het L2. “Tijdens ons debuut behaalden we meteen boven de 200 punten, dat was hoger dan dat we in het L1 behaalden! We gingen dat seizoen ook naar de indoorkampioenschappen en inmiddels rijden we dus M1. We zijn dus echt als twee baby’s samen opgegroeid tot dit!”

Toekomst

Nikki wil graag zo hoog mogelijk komen in de dressuur. “Het Z, dat is wel echt mijn droom en doel tegelijk! Al moet het natuurlijk wel leuk blijven voor ons beide, dat staat voorop. En daarnaast wil ik natuurlijk nog heel veel plezier beleven aan mijn ponytijd! We gaan stap voor stap wel zien wat de toekomst ons brengt!”

Bron: Hoefslag, overname zonder bronvermelding én schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Carina Hautz