Kirsten Brouwer - Lennoxwaard
Selectie WK Jonge Dressuurpaarden 2021
© DigiShots
Kirsten Brouwer - Lennoxwaard Selectie WK Jonge Dressuurpaarden 2021 © DigiShots DigiShots

Subtop | Kirsten Brouwer op één en twee in het ZZ-Zwaar: “Ze hebben veel talent voor de toekomst”

Dressuur Subtop

Kirsten Brouwer was oppermachtig in het ZZ-Zwaar op de subtopwedstrijd in Udenhout. Ze debuteerde winnend met Sir Paul (v. Sir Donnerhall). De combinatie won het oranje lint met 69%. Met haar tweede troef, Lennoxwaard (v. El Capone) werd ze tweede met 68,36%. 

Advertisement

Indoor Friesland

Het was de eerste keer dat Kirsten haar Sir Paul mee van huis nam. “Hij staat al twee jaar bij ons, maar werd voorheen gereden door Zoë Kuintjes. Sinds afgelopen mei heb ik hem overgenomen en dit was onze eerste wedstrijd samen. Ik start hem liever Lichte Tour en daar is hij ook wel klaar voor, maar volgende week rijden we op Indoor Friesland de team challenge in het ZZ-Zwaar. Daarvoor wilde ik een keer met hem starten en dat we het winnend afsluiten is heel leuk. Er zaten nog wel een paar dingetjes in de proef, maar ik heb nu kunnen voelen wat ik tegen kan komen in de proef. We kregen een misser in een serie en er zaten nog wat kleine afstemmingsfoutjes in de proef.” 

Paard voor de toekomst

Kirsten heeft de tienjarige ruin in mede-eigendom met de fokker Jan Schuil, onder andere ook de fokker van het bekende dressuurpaard Totilas. “Ik denk dat Sir Paul heel veel mogelijkheden heeft voor het hoogste niveau. Hij heeft veel talent en drie hele goede gangen. Hij laat thuis al veel aanleg zien voor de Grand Prix en hij kent ook al best wel wat dingetjes. Het moet allemaal nog wat meer aan elkaar, maar ik vind hem wel echt een paard voor de toekomst. We gaan nu eerst de team challenge rijden en daarna over naar de Lichte Tour. Het is een super leuke ervaring op om Indoor Friesland te rijden want dat is toch een internationale wedstrijd met tribunes. Hij is redelijk nuchter, maar ik denk dat het heel erg leerzaam is.”

Sterk verbeterd in de series

De pas zevenjarige Lennoxwaard liep zijn tweede subtopwedstrijd. “We zijn één keer eerder gestart in de zomer en hij heeft best een druk seizoen gehad richting het WK voor Jonge Dressuuapaarden. Daarna heb ik hem vakantie gegeven en rustig verder doorgetraind. Hij kon best wel druk worden in de series en daar was hij thuis sterk in verbeterd. Ik was benieuwd hoe het op wedstrijd zou gaan en we reden nu in de proef twee hele mooie series. Hij was best wel scherp en hij moest leren om de ontspanning te vinden. Nu weet hij ook beter wat er van hem verwacht wordt. Ik was heel blij dat het nu in de proef veel beter was. We kregen nog wel een paar andere foutjes, maar de draftour was wel heel mooi.” 

‘Lennoxwaard is een hele speciale’

“Lennoxwaard heeft zoveel dressuurtalent en hij is voor mij heel speciaal. Hij moet nog een beetje meer leren ontspannen en wat meer gelaten zijn op mijn hulpen. Het was al een super grote verbetering nu en de komende tijd wil ik hem wat meer van huis nemen. Ik heb hem ZZ-Zwaar gestart omdat de vorige keer de series moeilijk waren. Ik dacht we rijden eerst weer een rondje ZZ-Zwaar en dan gaan we in het winterseizoen Prix St. Georges rijden. Die lijnen vind ik super fijn om te rijden”, vertelt Kirsten. “Ik kreeg hem onder het zadel toen hij 4,5 jaar was en we hebben hem wat meer tijd gegeven. Het is een super gevoelig paard waarmee je echt een band mee moet opbouwen. Ik ben super blij met het vertrouwen die hij geeft en ik denk dat het een hele speciale gaat worden. Hij heeft zoveel talent en is heel licht aan de hulpen. Soms kan dat ook wel moeilijk zijn, maar nu komt hij meer tot zijn recht omdat de proeven moeilijker worden. Vroeger reden we met de jonge paarden proeven alleen maar lange lijnen en nu krijgt hij heel veel opdrachten. Dat maakt het beter om zijn focus erbij te houden.” 

Foundation 

Kirsten en Foundation zijn bijna klaar voor hun rentree. “Volgende week neem ik hem een keer mee naar ander terrein en dan is het plan om dit winterseizoen een paar wereldbekerwedstrijden te gaan rijden. Hij is in hele goede vorm en ik heb er super veel zin in!” 

Bron: De Hoefslag, overname zonder bronvermelding en schriftelijke toestemming via hoefslag@mphorses.nl is niet toegestaan

Foto: Digishots