Dinja van Liere - Hermes
World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021
© DigiShots
Dinja van Liere - Hermes World Equestrian Festival CHIO Aachen 2021 © DigiShots DigiShots

Joop van Uytert over Hermès: “Die intentie is er zeker”

Algemeen

Joop van Uytert kan momenteel zijn geluk niet op. Enorm trots is hij op zijn paard Hermès. De prestaties van Dinja van Liere met Hermès in Aken zijn momenteel hét onderwerp van gesprek in de dressuurwereld. Nederland heeft de zo gewenste topcombinatie weer in huis. 

Advertisement

Paardenman

“Als paardenman is dit natuurlijk geweldig”, vertelt Van Uytert in gesprek met Hoefslag. “Je bent dag en nacht bezig met paarden. Ik weet dat het ongelofelijk moeilijk is om net dat laatste stapje te kunnen maken naar de absolute top. Maar Hermès heeft zo veel potentie, hier doe je het allemaal voor.”

Fenomenale piaffe

Samen met zijn vrouw en dochter zag Van Uytert dat Dinja van Liere tweede werd in de Kür op muziek in Aken. “Misschien zouden we te verwend zijn geraakt als ze eerste waren geworden, maar dit is ongelofelijk. Hermès is het enige paard dat ik vrijwillig bij het verrichtingsonderzoek heb aangeboden. Ik had daar zo veel vertrouwen in. Natuurlijk is de ontwikkeling wisselend gegaan, maar dat is vaak bij echte toppers. Sommige paarden hebben iets speciaals. Een paard heeft een fenomenale piaffe nodig om een top Grand Prix-paard te kunnen worden en Hermès heeft dat. Net als de passage. Dat geeft Easy Game door.”

“Begint op de Totilas-hype te lijken”

Van Liere traint samen met Rieky Young, iets wat Van Uytert graag wil benadrukken. “Ze zijn echt een top team geworden. Natuurlijk alle credits voor Dinja, maar er zit een heel team achter. Ze stralen ook zo veel positiviteit uit. We hebben voor de zomer veel in Duitsland gereden en daar kregen we ook veel positieve commentaren van de Duitse juryleden. Daarna kwam natuurlijk de domper dat Hermès niet naar de Olympische Spelen mocht, maar nu komt alles eruit. Die zuiverheid in de piaffe, dat heeft geen enkel ander paard. Ik krijg er echt kippenvel van. Het is een genot om naar te kijken. Het begint bijna op de Totilas-hype te lijken!”

Telefoon roodgloeiend

De telefoon van Van Uytert staat dan ook roodgloeiend. Ook met mensen die wel interesse in Hermès hebben. “Uiteraard”, bevestigt de eigenaar. “Ik word extreem veel gebeld. Het is wel mijn werk hè. Ik moet hier de kost mee verdienen. Maar, ik heb zeker de intentie om Hermès voor de Nederlandse sport te behouden. Alleen zou ondersteuning voor eigenaren in Nederland dan wel fijn zijn. We moeten het allemaal zelf maar regelen. Dat vind ik wel een punt dat verbeterd zou moeten worden in ons land.”

Door: Robert Hüsken / Hoefslag